DİYARBAKIR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ÖĞRETMENLER GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

ÖĞRETMENLER GÜNÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

 

Etkinlikler İlk olarak İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Feysel Taşçıer'in Atatürk Anıtına çelenk sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Çelenk sunma töreninin ardından İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Feysel Taşçıer ve aday öğretmenlerden oluşan bir heyet, Valimiz ve Büyükşehir Başkan vekili Sayın Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret ettiler.

Büyükşehir Öğretmen Evi ve ASO toplantı salonunda devam eden etkinliklere;  Valimiz ve Büyükşehir Başkan Vekili Sayın Hasan Basri Güzeloğlu, Vali Yardımcısı Sayın Nihat Karabiber, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Sayın Fatih Kılıç, İl Emniyet Müdürü Sayın Şükrü Yaman İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Feysel Taşçıer, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Büyükşehir Öğretmen Evi ve ASO toplantı salonundaki etkinlikler Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Milli Eğitimine hizmetleri geçen ve ebediyete intikal eden öğretmenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. 

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce hazırlanan kısa film gösterimiyle davam eden program, mesleğe yeni başlayan Latife Hanım Ovalı ve Emekli öğretmen Ferit Fidancı'nın konuşmalarının ardından günün anlam ve önemine binaen Kayapınar Nasrettin Hoca Anaokulu Müdürü Nafiz Teymur'un 'Dünyanın Bütün Çiçekleri' ile Bağlar Kiptaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Murat Güngör ve Esra Demiroğlu tarafından 'Ben Öğretmen Olmak İstiyorum' adlı şiirler okundu. 

Şiir ve konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'un 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı okundu. Bakanımız Sayın Selçuk'un mesajında 'Hepimizin hayali güçlü bir Türkiye, güçlü bir gelecek. Sevgili meslektaşlarım, hep dedim bir kez daha yineliyorum ki, bir geleceği tesis edebilmek için tek bir şeye ihtiyacımız var. Güçlü öğretmenler...

Öğretmenlerimiz kendilerinde saklı olan o gücü, artık fark etmeliler. Biliyorsunuz, çocuğun hayatına dokunmak, tabiri sık kullanılır öğretmenler için. Ama acaba bu kadar mı? Dokunmak mı yaptığımız, yoksa daha fazlası mı? Çocuklar, engin bir denizin ortasında yol alan gemiler bizim hayalimizde. Öğretmen o geminin yelkenlerine öyle bir rüzgar olur ki, geminin seyrini değiştirir, istikametini gösterir; bir gemi bir milim de olsa, bin mil de olsa ilerliyorsa hep o rüzgarın etkisiyledir.

Güne başlamadan, derse girmeden, çocuğun gözüne bakmadan aldığınız her derin nefesin, gemilere doğru üflediğimiz her rüzgarın "güçlü öğretmen, güçlü gelecek" ritmiyle olmasını dilerim. Bir ülkenin kalp atışı öğretmenin aldığı o nefese bağlı. Bir yere varacaksak eğer, bu hep beraber, birlikte ve sizin gayretinizle olacak. 

Bir öğretmenler gününden diğerine kadar geçecek olan süre; 12 ay, 365 gün... Her gününü, her anını çocukların geleceği için değerlendirebilen kaç meslek var? 

Öğretmene bahşedilmiş bu göreve hayranlığımla, öğretmenler günümüzü kutluyorum.' dedi.

 İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Feysel Taşçıer günün anlam önemine değinerek 'Sevgili Öğretmenler, İnsanlık tarihinin en eski ama her çağda giderek önemini koruyarak güçlendiren öğretmenlik mesleğinin fark edilmesi onurlandırılması amacıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız. Millet Mekteplerinin açılışı ve Atatürk'ün Başöğretmenliği kabul tarihi olan 24 Kasım günü, dünyanın en seçkin, en soylu ve toplumda en kritik roller üstlenen öğretmenlerimizi anmak ve bir kez daha hatırlamak amacıyla düzenlenmiş özel bir gündür. Elbette ki geleceğimizi inşa eden, nesilleri yetiştiren öğretmenlerimizi sadece bir gün ile anmak onların emeğini ve karşılıksız çabasını takdir etmeye yetmez. Milli Eğitim Bakanlığımız 2018 yılında "2023 Vizyon Belgesi"ni açıkladığında bu belgedeki en önemli vurgulardan biri de öğretmenlerimizdi.

Ülkemiz eğitiminin gelişimi için çok önemli olan bu belgede başta öğretmenlik meslek kanununun çıkarılması çalışmaları olmak üzere, öğretmenlerimize yönelik çok önemli çalışmalar yer almaktadır. 2023 Vizyon Belgesindeki en önemli çalışmalardan biri de öğretmenlerimizin mesleki gelişimine yönelik eğitimlerdir. Bu eğitimler öğretmenlerimizin mesleki gelişimine büyük katkılar sağlamaktadır. Cinsiyet, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın her türlü vatan koşullarında görevinin başında olan öğretmenlerimizin toplumda var olan yeri ve statüsü daha da yükseltilmelidir ve öğretmenlerimiz güçlendirilmelidir. Eğitime ve öğretmenlerine sahip çıkan toplumların geleceği aydınlık olur. Şüphe yok ki her meslek değerlidir, önemlidir. Ancak iş eğitime, bilgiye, kültüre ve gelecek nesillerin yetişmesine geldiği zaman öğretmenlik bir adım önde yer alır.Öğretmen geçmiş ve gelecek arasındaki köprüyü, birey ve toplum arasındaki bağı ve dayanışmayı kurup güçlendiren kişidir. Toplumsal ilerlemenin, medeniyet birikimimizin taşıyıcısıdır öğretmen. O, sadece bilgiyi aktaran değil, bilgiyi büyük bir emekle üreten ve yorumlayan kişidir. Öğretmenin görevi öğrenciyi ağırladığı okul ve sınıfla sınırlı da değildir. Çok iyi biliyoruz ki, öğretmen toplumsal kalkınmamızın, kültürel gelişme ve değerlerimizin her dokusunda yer almıştır, öncü olmuştur. Öğretmen geçmiş tarihsel mirasımız ve gelecek ufkumuz arasındaki köprüyü emekle, bilgi ve sevgiyle kuran ve bağlayan kişidir. Gelecek nesillerimizin, uygarlaşma sürecinde toplumsal ve kültürel hafızamızın tüm izlerini belleklerinde iz bırakarak yarınlarımıza uzanmasını emektar öğretmenlerimize borçluyuz.Bilimsel çağdaş dünyanın ilerisinde yer almamızın tek koşulu eğitimdir. Eğitimi vasat olan toplumlar, vasat bireylere ve bunun doğurduğu bütün olumsuzluklara mahkumdur. Bu anlamda, bizlere önemli görevler düşmektedir. Bilimden, kültürden ve teknolojinin getirdiği imkanlarla birlikte çağı okumalı ve anlamalıyız. Bilim ve teknolojinin çığır açtığı günümüz dünyasında yeni nesillere sadece bilgi aktaran değil, sahip olduğu bilgiyi yorumlayan ve değerlendirebilen bir kabiliyetle yetişmeleri büyük önem taşımaktadır.

Sevgili Öğretmenler,

Eseriniz yarınlarımızı emanet edeceğimiz nesillerdir. Varlığınızla, bilgi birikiminizle ve duruşunuzla ülkemizin geleceği sizlerin elinde yetişmektedir.Başöğretmenimiz Mustafa Kemal ATATÜRK'ün dediği gibi; "Yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır..."

Sevgili Öğretmenler,

İyi biliyoruz ki, eğitim sisteminin genel başarısı öğretmenlerimizin başarısına bağlıdır. Yani öğretmenlerimiz ne kadar iyi anlaşılır ve ne kadar başarılı olurlarsa eğitim sistemimiz o kadar başarılı olur. Öğretmenlik zor bir meslektir. Görevi insan yetiştirmek olan bir meslek kolay olamaz. Sorumluluk duygusunun, her an ön planda olduğu, büyük bir ciddiyet ve disiplin ile buluşan bir mesleğin adıdır öğretmenlik ve bu mesleğin en büyük zorluğu "insan yetiştirmenin hassas" olduğu gerçeğinden ileri gelmektedir. Yani kısacası Sayın bakanımızın dediği gibi; "Öğretmenlik iltifat beklemeden marifete talip olmaktır."

Değerli meslektaşlarım,

Bugün öğretmenin toplumdaki değerini anlatmak, öğretmenler arasındaki bağı kuvvetlendirmek, öğrenci öğretmen ilişkisini güçlendirmek, emekli olanları hatırlamak, kaybedilen eğitimcileri anmak, yeni öğretmenlere meslek bilincini aşılamak amacıyla toplandığımız güzel bir gündür. Bu vesile ile ülkemizin bu günlere gelmesinde büyük emeği olan bütün öğretmenlerimizi saygıyla yad ediyoruz. Başta Başöğretmen Mustafa Kemal olmak üzere bizleri bugünlere getiren öğretmenlerimizi şükranla anıyor, ebediyete intikal ederek aramızdan ayrılmış olanlara Allah'tan rahmet diliyor, siz değerli meslektaşlarıma saygılar sunuyorum." dedi.

Valimiz ve Büyükşehir Başkan Vekili Sayın Hasan Basri Güzeloğlu da yaptığı konuşmada "Eğitim şüphesiz ki en önemli en değerli ve en stratejik bir alandır. Özellikle bugün yaşadığımız çağda bilgi ekonomisinin ve ekonomiyi belirleyen bilgi üretiminin başarılı olduğu bir çağda en değerli kavramın bilimsel bilgi olduğu dünyanın gelişim ve değişimini bilginin belirlediği bir zamandayız. Zamanın ruhu bilginin üretilebilirliğinden ürüne dönüştürülmesine, şüphesiz bu boyutta doğru bilgiye erişimden bilginin kullanılarak değişimin yönlendirilmesine kadar bir dizi belirleyenle değişiyor ve etkileniyor. Bugün Dünya'nın geleceği bilgi temelinde şekilleniyor. Ekonomik varlıklar bilgi boyutunda ancak anlam taşıyor ve sürdürülebilir oluyor. Dünyayı yönetenler ve yönlendirenler bilgiyi üretenler oluyor. O yüzden bilgi ve üretmek kavramlarında da öğretmen ve eğitim sistemi öne çıkıyor. Sizler işte tam bu noktada bu değişimi gerçekleştirecek bilginin üretilmesinden doğru bilginin kullanılmasına kadar süreci dengeleyecek ve düzenleyecek olanlarsınız" dedi. 

'Farkındalık yaratabilecek bireyler yetiştirmek durumundasınız'


Öğretmenlerin, değişimi gerçekleştirecek bireyler yetiştirmek durumunda olduğuna dikkat çeken Güzeloğlu, "Kendi gerçeğinden evrensele uzanabilen bu noktada bu duruşuyla özgün ve kendine ait olan bu tavrıyla farkındalık yaratabilen değişimi gerçekleştirecek bireyler yetiştirmek durumundasınız. Her birisinde kendi bilginizi, sahip olduğunuz değerleri aktarırken onların kendi yolculuklarını yapabilecek özgüveni onlara vermek durumundasınız. Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza akan yolculuğunda Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde 2023, 2053 ve 2071 hedefleri ile Türkiye'nin iddiasıyla bölgesel ve küresel ölçekte bir büyük güç olma yolculuğunda bu ülkenin her bir ferdinin özellikle sizlere emanet edilen gençlerin ve öğrencilerimizin katkı koymasını sağlayacak bir tavrın ve bir duruşun hazırlayıcısı olmalısınız. Bizim beklediğimiz ve özellikle istediğimiz en önemli konu budur" ifadelerini kullandı.

 

'En öncelikli amacımız eğitimdir' 

 

Diyarbakır'da da eğitimin istenilen seviyelere gelmesi için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını aktaran Güzeloğlu, "Yaklaşık 3 yıllık Valilik görevimiz ve geride bıraktığımız 3 aylık Büyükşehir Belediye Başkan Vekillik görevimizde en öncelikli alanımız, amacımız eğitimdir. Eğitimde bireyden başlayarak topluma, sınıftan başlayarak okula ve bir ilçe boyutuna kadar bütün verileri hemen her gün değerlendirerek, analiz ederek, Diyarbakır'ı daha iyiye ve daha ileriye eğitimde nasıl götürmenin, sizlerle birlikte yoğun bir çabasını sergilemekteyiz. Buradan açıklıkla ifade etmek istiyorum ki, gelecek eğitim yılında Diyarbakır'da fiziki altyapılardan derslik ve sınıf oran ve sayılarından başlayarak çok büyük bir iyileşmeyi ve gelişmeyi inşallah gerçekleştireceğiz. Fiziksel altyapılarda bugüne kadar yaşanılan ve şüphesiz çok yoğun ve artan genç nüfusumuzun eğitim alanındaki ihtiyaçlarını eksiksiz ve inşallah nitelikli olarak tamamlayacağız. Eğitimde kullanılan materyalleri, girdileri özellikle araştıran ve geliştiren bir birey ve öğrenci için olmazsa olmaz destekleri sağlayacağız. Okulun sadece bir ders ve eğitim yapılan bir alan veya yer değil çocuğun kişiliğini, özgüvenini ve en önemlisi mutluluğunu sağlayan bir ortam ve alana dönüştürmenin çabasını önümüzdeki yıl çok açık bir şekilde ve farkını koyacağız. Kütüphaneleri çok önemsiyoruz. Her bir okulumuzun ana sınıflarından başlayarak zihni gelişimini ve mutluluğunu sağlayacak bir araştırma, bir geliştirme merkezi, Z kütüphanelerle, robotik kodlama sınıflarıyla çağın gerek ve gerçeklerini yakalayan bir buluşma ortamı bir eğitim ortamı olmasını sağlayıcı çok yoğun destekler sunuyoruz. Bu bağlamda spor alanlarında, okul spor kulüpleri, okul spor kulübü öğrenci sayıları, belki her okulumuzda olmasa da eğitim kümeleri ve odaklanmalarında çocuklarımızın spor yapmalarına imkan sağlayacak her ilçemizde spor alt yapıları, salonları, yüzme havuzları, önümüzdeki yıl hayata geçmesinin bugün çalışmalarını neredeyse tamamlamış bulunuyoruz. Özellikle rehberlik hizmetlerinde her bir okulu değil, her bir sınıfı değil, her bir öğrenciyi merkeze alan onun üzerinden rehberlik hizmetini sunan ve geleceğimizi ancak böyle yaptığımız takdirde değiştirebileceğimize olan inancımızı alana aktarmanın gayretini sergiliyoruz. Bu boyutta gelecek yıl için ifade edebilirim ki hem sınav başarısı anlamında hem de niteliksel anlamda bir dönüşümde önemli bir sıçrama bekliyoruz. Bu doğrultuda İl Milli Eğitim Müdürümüzün ve müdürlüğümüzün gayretiyle çabasıyla bugün burada olan olmayan temsil ettiğimiz tüm öğretmenlerimizin yöneticilerimizin bu meseleyi sahiplenmesi ile Diyarbakır'da gelecek yılın çok önemli değişimleri ve bizler ve sizler için çok önemli muştuları barındıracağına yürekten inanıyorum" dedi.

 

'Büyükşehir Belediyesi'nin tüm imkanlarını öncelik olarak eğitime tahsis ediyoruz'


Büyükşehir Belediyesi'nin tüm imkanlarını öncelik olarak eğitime tahsis ettiklerini belirten Güzeloğlu, "Önümüzdeki yıl ilk defa belki de Türkiye'de bir örnek olarak çocuklarımızın sınav ve geleceği hazırlanmasında 8 adet ücretsiz deneme sınavını bu yıldan itibaren yaptırıyoruz ve destekliyoruz. Eğitim materyallerinden başlayarak okullarda nitelik anlamında değişime çok büyük bir kaynak ve bütçe inşallah ayırıyoruz ve bu noktada özellikle belirtmek istiyorum, herhalde bunu açıklamak için de böylesi güzel ve anlamlı bir gün yoktur diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

 

'Öğretmenlerin ödülü hak ettiğini düşünüyorum'


Bu değişim ve dönüşüm sürecinde öğretmenlerin büyük bir emek sarf ettiğini ve ödüllendirilmeleri gerektiğini düşündüğünü söyleyen Güzeloğlu, "Şüphesiz ödüllendirmeler çok değişik, gerek performans anlamında başarı belgesi, gerekse maaş ödüllendirmesi ama biz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak kriterleri İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce belirlenecek başarılar ile öne çıkan çaba ve çalışmaları ile örnek olacak birinci yarıyıl bitti ama bu seneki anlamda değil önümüzdeki Şubat ayında birinci ilk dönem sonrasında 50 öğretmenimizi yaz tatiline Haziran ayında da belirlenecek, ikinci dönem 50 öğretmenimizi, öne çıkan başarılarıyla bu ödülü hak edecek toplam 100 öğretmenimizi yurtdışı tatili ile ödüllendiriyoruz inşallah. Öğretmenlerimizin de ödül hak ettiğini, ödülün onlar için de bir destek ve teşvik unsuru olacağına da yürekten inanıyorum" dedi. 

Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin yemin töreninin ardından tören,  Müzik Öğretmenleri ve Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden oluşan koro tarafından ezgilerin okunmasıyla son buldu.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde devam eden Öğretmenler Günü kutlamaları; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından öğretmen anıları konulu röportajlı video gösterimiyle başladı. Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Taşçıer, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma gerçekleştirdi.

Öğretmen temalı slayt eşliğinde şiir okuyan İbrahim Halil Akboyun'un ardından Öğretmenler Günü konulu kısa film ve öğretmenler korosundan oluşan konserle kutlama programları sona erdi.

Basın ve Hakla İlişkiler Şubesi

 

 24-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-201924-11-2019

Fırat Mahallesi 597. Sokak No 4 Kayapınar / DİYARBAKIR - 0412 322 2100 / 0412 322 2200 / Sanal Santral 84122100 / 84122200

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.