DİYARBAKIR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ebediyete İntikalinin 80. Yıldönümü Anma Töreni Düzenlendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün 80. ölüm yıldönümü dolayısıyla ilimizde anma töreni düzenlendi. 
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ebediyete İntikalinin 80. Yıldönümü  Anma Töreni Düzenlendi.

Anıt Park´ta düzenlenen anma törenine Diyarbakır Valiliği çelenginin konulmasının ardından, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanlığı ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Çelenk sunumunun ardından saat 09:05’te sirenlerin çalması ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün anısına 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla birlikte bayraklar göndere çekildi. İstiklal Marşının bitiminde bayraklar yarıya indirildi.

 

Cahit Sıtkı Tarancı  Kültür  Merkezinde devam eden törene Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Ebubekir Bal, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Sinan Yayla, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, 16’ıncı Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, 8. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Ersin Eser, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Merkez İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri, Askeri erkân, Kamu kurum, kuruluş temsilcileri ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, İl Milli Eğitim Müdürümüz Hasan Aslan “Atatürk ve 10 Kasım” konulu  yaptığı konuşmasında: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bir kurtuluş destanın en büyük kahramanı olarak sadece tarih sayfalarının derinliklerinde değil yüce Türk milletinin kalbinin tam ortasında sevgi yumağına sarılı bir halde bulunmaktadır. Atatürk´e olan sevgi ve saygımız dünya var oldukça devam edecektir. O´nun vatanı adına yapmış olduğu hizmetleri gelecek nesillerimize en iyi şekilde anlatmalı ve öğretmeliyiz. Anlatmalıyız ki çok büyük zorluklar içerisinde kazanılan Kurtuluş Savaşı´nın ve kurulan Cumhuriyetin değeri daha iyi anlaşılsın. Atatürk´ü anlamak onun fikirlerini çok iyi bilerek tatbik etmekten geçer. Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin kurulması bir devrin yeniden yazılmasıdır adeta. Yurdun dört bir yanı işgal altında inlerken, bağımsızlık ateşi hiçbir zaman sönmeyen Türk milletine önderlik yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletimizin esaret altında yaşamasını aklının ucundan hile geçirmeyerek, tarih sayfalarındaki inancın zafere dönüştüğü, en büyük bağımsızlık savaşının mimarı olmayı hak etmiştir.

Atatürk´ü anlamak onun ilke ve inkılaplarını çok iyi bilmek ve uygulamak demektir. Kurulan Cumhuriyetin manasını çok iyi bilmeliyiz ki Cumhuriyet´e daha çok sahip çıkalım ve onu koruyalım. Atatürk´ün halkını ülke yönetiminin tek sahibi yapması, ülkenin öz kaynaklarını da milletin hizmetine vermesi, O´nu vatan ve millet sevdalısı bir lider olarak karşımıza çıkarmaktadır. Kendisini Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine adayan Atatürk, hiçbir zaman şahsi menfaatini düşünmemiş, sadece milletin menfaatleri doğrultusunda hareket etmeyi yegâne yol olarak görmüştür.

1938 yılından beri, her 10 Kasım, Ata´mızı kaybetmenin verdiği büyük hüznün yanında, onu daha iyi anlamanın ortaya konulması gereken bir gün olarak da değerlendirilmelidir. O´nun hayatını, ilkelerini ve bizden yapmamızı istediği şeyleri, bilimsel olarak ortaya koymak ve uygulamak, bizlerin birinci vazifesi olmalıdır. Atatürk devrimleri bugün birçok ülkede örnek olarak kabul görmüş bir vaziyette ele alınmaktadır.

Bağımsızlığını tam olarak kazanamamış birçok ülkeye Atatürk devrimleri, ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Bütün bunlar Atatürk´ün evrensel bir dünya görüşünün mimari olduğunu da göstermektedir. Bizler her 10 Kasım´ı, bıraktığı eserlerin izinde, ülkeyi daha da ileriye götürebilmek adına neler yapılabileceğinin ortaya konulması gereken bir gün olarak görmeliyiz. 10 Kasım´ı, Atatürk´ün Türkiye Cumhuriyeti´ni bizlere emanet ettiği bir gün olarak düşünmek gerekir. Atatürk´ü her 10 Kasım´da daha iyi anlamak ve anlatmak hepimizin görevi olsun ki bizden sonraki nesillerimiz onu daha iyi anlasın. Şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış bu aziz vatanın nasıl ayakta kaldığını öğrensin ki bayrağına ve vatan toprağına daha çok sahip çıksın. Her türlü iç ve dış düşmanlara karşı uyanık ve hazırlıklı olabilsin. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyoruz.” dedi.

Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Rumeysa Kocaağa “Mustafa Kemal’i Düşünüyorum”, Mehmet Sabri Dağdelen “Mustafa Kemaller Tükenmez” adlı şiirlerini okuduktan sonra Kırklar Dağı Anadolu Lisesi öğretmeni Gizem Tanış ve Mehmet Sabri Güzel Ortaokulu öğretmeni Muzaffer Koç “Atatürk’ün Hayatı” adlı sunumu gerçekleştirdi. 7. Kolordu Komutanlığında görevli 2 subay tarafından ‘Atatürk’ün Asker Kişiliği’ konulu barkovizyon sunumuyla devam eden program, Güzel Sanatlar  Lisesi Halk Müziği Korosu tarafından verilen müzik dinletisi ile son buldu.

Basın ve Halkla İlişkiler Şubesi

10-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-201810-11-2018

Fırat Mahallesi 597. Sokak No 4 Kayapınar / DİYARBAKIR - 0412 322 2100 / 0412 322 2200 / Sanal Santral 84122100 / 84122200

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.