DİYARBAKIR İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ KAPSAMINDA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümü ve Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Sanat Merkezi Orhan Asena sahnesinde etkinlik düzenlendi.
İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ KAPSAMINDA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ

Programa Vali Güzeloğlu’nun yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Sinan Yayla, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, İl Milli Eğitim Müdürümüz Hasan Aslan ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ile şube müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda konuşma yapan Vali Güzeloğlu: "İstiklal harbinin bütün kahramanlığını, milletin bir bütün olarak her cephede maddi ve manevi bütün varlıkları ile mücadele edişinin ve ezelden beri hür yaşamış bu milletin hiçbir dönem boyunduruk altına alınamayacağını, milletin imanı ile bu mücadeleyi kazandığını ve sonsuza kadar bu cumhuriyetin baki kalacağını ölmez mısralarla, İstiklal Marşımızla bizlere her dem hatırlatan, merhum Akif´i rahmetle anıyoruz. Sözlerimin başında Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkemizin kuruluşundan bugüne değerlerimiz, sahip olduğumuz bütün zenginliklerimiz, Bayrağımız, ezanımız ve özgürlüğümüz uğruna hayatını feda eden ve şüphesiz bu toprağı bizlere vatan eyleyerek şehadetleriyle bütün bu emanetlerin manevi mesuliyetini bizlere her dem da hatırlatan aziz şehitlerimizi, en son Afrin’de yürütülen zeytin dalı harekâtındaki şehitlerimizle birlikte saygı rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhları şad makamları cennet olsun. Kahraman gazilerimize de milletçe şükranlarımızı ve sağlık dileklerimizi sunuyoruz.  

 

“Merhum Akif bir büyük imanın, bir büyük duruşun bu büyük milletin duygularına tercüman olan bir yüreğin ismiydi.”

 

Şüphesiz bugün merhum Akif´i anarken istiklal harbinin bütün Kahramanlarını milletin bir bütün olarak her cephede maddi ve manevi bütün varlıklarıyla mücadele edişini ve ezelden beri hür yaşamış bu milletin, hiçbir dönem boyunduruk altına alınmayacağını, milletin imanı ile bu mücadeleyi kazandığını ve sonsuza kadar bu cumhuriyetin baki kalacağını ölmez mısralarıyla İstiklal Marşımızla bizlere her dem hatırlatan merhum Akif´le de rahmetle anıyorum, ruhu şad olsun, makamı cennet olsun. Akif bir büyük imanın, bir büyük duruşun bu büyük milletin duygularına tercüman olan bir yüreğin ismiydi. Akif içinde yetiştiği bu büyük milletin bir evladı olarak değerlerine sahip olarak ve bu değerlerin sonsuza kadar yaşaması noktasında çırpınışının, direnişinin, tükenmeyen gayretinin, azminin sembolü idi. merhum Akif, İstiklal harbinin yaşadığımız o sıkıntılı dönemlerinde ve anlarında hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmayan Asım nesli diyerek, gençlere güvenerek, onların içindeki imana ve imanlı yüreğe dayanarak kurtuluşun ve şüphesiz Cumhuriyetin kuruluşunun her dem inananların başındaydı. Ahlakın, edebin, hayanın, timsaliydi. Hayatının her döneminde maddi varlıklara değer vermeyen, inandığı değerler uğruna da her şeyini feda eden yüksek bir ahlakın temsilcisiydi.

 Şüphesiz böyle kahramanlığa sahip bir yüreğin ve bu kahramanlığı gösteren milletin buluşmasının adı da İstiklal Marşı idi. tarihin gördüğü en büyük kahramanlığın, en büyük cesaretin ve dirayetin sembolü olan bu büyük millet, her cephede yaşadığı ve şüphesiz ortaya koyduğu kahramanlığın sonrasında bu büyük devletin sonsuza kadar payidar olacak büyük devletin kuruluşunu gerçekleştirdiği zaman, şüphesiz bu büyük kahramanlığın sonsuza kadar hatırlatacak bir İstiklal Marşı´na ihtiyacı vardı.

 

“Büyük kahramanlıkların cesaretimizi, imanını dizelerle, mısralarla haykıran ve sonsuza kadar inşallah haykıracak olan bir şaheser bir dile gelişidir.”

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde alınan karar sonrasında gelen o günkü marşların hiçbir güftesinin bu kahramanlığı anlatmaya yetmediği ve kifayetsiz kaldığı ortaya çıktı. Açılan yarışma sonrasında ortaya çıkan eserlerdeki bu yetersizlik bütün gözlerin Merhum Akif’e dönmesine neden oldu. Ve Akif’in yarışmaya katılmadığı anlaşılınca da nedeni soruldu. Merhum Akif bu yarışmanın ödül kısmındaki bahsedilen ve var edilen ödül yüzünden yarışmaya katılmadığını beyan edince kendisinden bundan bağımsız olarak bu kahramanlığı anlatan bir İstiklal marşı yazması istenildi. Ve merhum Tacettin Dergâhında bir büyük mücadelenin içinde yanan iman ateşiyle yoğrulmuş milletin kahramanlığını bir kez daha haykırarak dinleyeceğiniz ve her daim unutmadan yüreğimizde haykırdığımız, o Türkçenin en masum en şaheser on kıtalık İstiklal marşımızı yazdı. Bu marş burada büyük kahramanlıkların cesaretimizi, imanını dizelerle, mısralarla haykıran ve sonsuza kadar inşallah haykıracak olan bir şaheser bir dile gelişidir. Merhum Akif sefaretinin ve yazdığı her anımız kanun özünde aslında bu imanın bir temsilcisiydi.

 

“Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın. Allah devletimizi, milletimizi sonsuza kadar payidar eylesin.”

 

Edebi vatan sevgisini, millet sevgisini ve bu değerler doğrultusunda hayatını feda edebilecek bir büyük ülkü ve manevi inancın temsilcisiydi. O yüzden sevgili gençler her İstiklal Marşını okurken ve okuduğumuz zaman, sizler ve bizler o günkü kahramanları hatırlar ve bu büyük kahramanlarımızı anacağız. Bu kahramanlığın gerçekleştiği dönemin kahramanlarını Fatihalarla, şükran duygularıyla anarken şüphesiz ki bu büyük devlet ve milleti geleceğe daha iyi götürebilmek adına kararlılığımızı da haykıracağız. Daha büyük hedeflere doğru en büyük gücün damarlarımızdaki kanda ve iman da olduğumuzu unutmayacağız. Bu iman ve inançla olan kararlılığımızı gelecek her günümüzün dünden ve bugünden daha iyi yapacağız. Buna dönük inancımızda buna dönük kararlılığımızda bugünleri Merhum Akif’i anar ve istiklal Marşımızı haykırırken belki de merhum Akif’in son sözüyle ve son temenni ve duasıyla bu değerleri bütünleştirmemiz lazım. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın. Allah devletimizi, milletimizi sonsuza kadar payidar eylesin. Gelecek her gün güzelliklerle milletimizle buluştursun diyorum. Akif’i rahmet ve minnetle bir kez daha anlıyor. İstiklal Marşımız da ifade edilen duyguların milletimizin öz değerlerine tercüman olduğunu bir kez daha belirtiyor, bu duygu ve düşüncelerle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Vali Güzeloğlu’nun konuşmasının ardından ‘Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı’ konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini, Valimiz Sayın Hasan Basri Güzeloğlu tarafından verildi. Kayapınar ilçesi Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin tüm Şehitlerimize ithafen ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatı konulu görsel sunumuyla devam edildi.

Yenişehir Şehit Teğmen Ayfer Gök Anaokulu öğrencisi Elvin Demir tarafından İstiklal Marşımızın 10 kıtası okundu.

İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği ‘Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı’ konulu tiyatro oyununun ardından Güzel Sanatlar Lisesi korosu tarafından günün anlam ve önemine ilişkin ezgilerin yer aldığı müzik dinletisiyle program son buldu.

Basın ve Halkla İlişkiler Şubesi

12-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-201812-03-2018 

Fırat Mahallesi 597. Sokak No 4 Kayapınar / DİYARBAKIR - 0412 322 2100 / 0412 322 2200 / Sanal Santral 84122100 / 84122200

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.