Page 29 - 81 Çalıkuşu e-Dergi 2023 Ocak / Diyarbakır İl MEM
P. 29
Türkiye'de bir ilk!
Fırıncı, kadayıfçı öğrenciler...
Diyarbakır'da Yenişehir Üçkuyu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Turizm
Otelcilik Proje Okulunda kurulan ekmek üretim tesisinde öğrenciler, Lice ve
Kocaköy ilçelerinde 30 okul ve 3 pansiyon için günde 4 bin 500 ekmek hazırlıyor.
Diyarbakır Yenişehir ilçesi Muazzez Sümer Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğren-
ciler coğrafi tescilli ürünü olan kadayıf üretimine başladı. Kadayıf üretimi Türkiye'de bir
ilk olma özelliğini de taşıyor.
Lisenin bünyesinde kurulan endüstriyel ekmek üretim tesisinde öğrencilere öğret-
menleri tarafından ekmeğin yanı sıra simit, poğaça, kuru pasta ve diğer unlu mamullerin
yapımı da öğretiliyor. Günlük 20 bin ekmek üretim kapasitesine sahip tesiste öğrenciler
Lice ve Kocaköy ilçelerinde 30 okulda taşımalı eğitim gören ile 3 pansiyonda kalan
öğrenciler için günde 4 bin 500 ekmek ile poğaça ve simit üreti-
yor. Okul Müdürü Mehmet Arif Öncü, ekmek fırınının Milli Eğitim Bakanlığınca Türkiye
genelindeki 100 okula kurulan tesisten biri olduğunu söyledi. Öncü, okula İl Milli Eğitim
Müdürlüğünce ekmek üretim tesisi kurulduğunu belirterek "Endüstriyel ekmek üretim
tesisimizde 32 öğrencimiz, 2 öğretmenimiz, 3 usta öğreticimiz çalışmakta. Ocak 2023
ihtiyariyle kapasitemiz artacak. Gelen siparişlerimize göre bu sayımız 12 bine çıkacak-
tır.”
81 ÇALIKU Ş U D İ YAR B A K I R 21